fbpx

ŁUKASZ ZBIERANOWSKI | Art installation ‘Trzeba dojrzeć, aby dojrzeć’

  • Address

    Łódź Fabryczna

  • Date

    2021

“Trzeba dojrzeć, aby dojrzeć” to tytuł nowej instalacji artystycznej, którą można oglądać przy dworcu Łódź Fabryczna w Łodzi. Została ona zamontowana do budynku czerpni powietrza znajdującej się przy skrzyżowaniu ul. Kilińskiego z al. Rodziny Poznańskich. Stworzona z białego dibondu instalacja, składa się z czterech słów, które przymocowane zostały do czterech ścian budynku czerpni – po jednym słowie na stronę. Autorem instalacji jest jeden z najciekawszych łódzkich grafików  – Łukasz Zbieranowski, zaś organizatorem przedsięwzięcia jest Łódzkie Centrum Wydarzeń. 

“Instalacja ta przedstawia tekst fraszki Jana Sztaudyngera, słynnego poety i fraszkopisarza, który w latach 1945-1961 mieszkał w Łodzi. Rok temu przypadła pięćdziesiąta rocznica śmierci poety. W związku z tym, chcieliśmy uczcić jego twórczość, tworząc pracę artystyczną w przestrzeni publicznej. Ze względu zeszłoroczny lockdown, przesunęliśmy termin premiery na 2021. Łukasz Zbieranowski wybrał fraszkę, której treść wręcz nakazywała wybór adekwatnej, spójnej z nią przestrzeni. Cztery słowa umieszczone na czterech ścianach budynku, który podczas czytania fraszki, odbiorca musi obejść, jednocześnie zapętlając jej treść. Forma instalacji jest prosta, oszczędna, wręcz sterylna, tak aby skupić się tylko i wyłącznie na samym jej przekazie” – mówi Michał Bieżyński, kurator projektu z ramienia Łódzkiego Centrum Wydarzeń.

Autorem instalacji jest Łukasz Zbieranowski. To właściciel studia graficznego „Fajne Chłopaki” oraz introligatorni i marki „Nieladaco”. W ramach studia graficznego głównym polem jego aktywności są projekty identyfikacji, okładek książek, layouty publikacji, plakaty i copywriting. Działa na pograniczu sztuki i użytkowej komunikacji wizualnej. 

“Konstrukcja fraszki od razu urzekła swoją esencjonalnością i uniwersalnym przekazem. Zarówno, zawarte w niej słowo „dojrzeć”, jak i liczba wszystkich słów, podsunęły pomysł umieszczenia jej na budynku tak, by nie wszystko można było dojrzeć jednocześnie. Taki układ świetnie sprawdza się w przestrzeni publicznej, poprzez nawiązanie interakcji z przechodniem, który musi wykazać inicjatywę by poznać wniosek” – tłumaczy autor projektu. 

 
Back

Informujemy, że nasza strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki i postanowieniami regulaminu. O sposobie zmiany ustawień cookies w przeglądarce możesz dowiedzieć się tutaj Polityka prywatności